Koszyk

Dodano produkt do koszyka

Curcuma Bio Vegi z pieprzem 120 kapsułek 450 mg

Curcuma Bio Vegi z pieprzem 120 kapsułek 450 mg

Opinie: Wystaw opinię
Opinie, recenzje, testy:

Ten produkt nie ma jeszcze opinii

Twoja opinia

aby wystawić opinię.


Cena: 67.85 brutto

Ilość:
Koszty dostawy:
  • Poczta Polska 13.50 zł brutto
  • Kurier DPD 15.00 zł brutto
  • Kurier DHL 20.50 zł brutto
  • Paczkomaty InPost 8.99 zł brutto
  • Poczta Polska - odbiór w punkcie 15.00 zł brutto
  • DHL Parcelshop - odbiór w punkcie 17.00 zł brutto
  • Orlen Paczka 15.00 zł brutto
  • Kurier InPost 13.90 zł brutto
Zapytaj o produkt

Wszystkie pola są wymagane

Opis produktu

Vegi BIO Curcuma + PIEPRZ

120 kapsułek Bio Vegi każda 450 mg substancji czynnej

100% BIO kurkumy + czarny pieprz BIO (stosunek mieszania 5: 1)

Nasza firma jest sprawdzana przez jednostkę kontrolującą eko-DE-003. Jakość mikrobiologiczna kurkumy w proszku została zbadana przez laboratorium i potwierdzona (certyfikat).

Kurkuma w kuchni orientalnej znana doskonale jako przyprawa o charakterystycznym aromacie i głębokim żółtopomarańczowym zabarwieniu. Jednakże zastosowanie kłączy kurkumy sięga o wiele dalej… Właściwości terapeutyczne tej azjatyckiej byliny wykorzystywano od ponad 4000 lat w krajach Dalekiego Wschodu.

Kurkuma to żółty proszek pochodzący podziemnych pędów azjatyckiej rośliny Curcuma longa. Korzenie może spożywać na surowo, ale najczęściej kurkumę wykorzystuje się w kuchni w formie suszonej przyprawy o niezwykle intensywnej barwie. Ciekawy, mocny smak idealnie nadaje się do potraw mięsnych, warzywnych i rybnych i wchodzi w skład bardzo wielu azjatyckich mieszanek. Na świecie kurkuma furorę robi jednak głównie jak „złote mleko” – łatwy do przyrządzenia napój, który okazuje się być najlepszym domowym lekarstwem.

W tradycyjnej chińskiej i ajurwedyjskiej medycynie, liczącej sobie tysiące lat, kurkumę wykorzystywano do terapii wielu różnych zapaleń wewnętrznych i zewnętrznych. Współczesna medycyna dopiero przed kilkoma laty zaczęła doceniać niezwykłą moc złotego proszku, a kolejne badania naukowe odkrywają nowe, zaskakujące własności kurkumy.

Głównym składnikiem kurkumy jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.

Kurkuma jest jedną z najlepiej zbadanych roślin wspomagających zdrowie a ilość patentów, w których została uwzględniona przekracza 600. Warto używać kurkumy BCM-95 ponieważ zawiera olejki eteryczne dzięki czemu jest szybko wchłaniana. Kurkuma jest nie tylko znaną na całym świecie przyprawą, ma także bardzo wiele właściwości leczniczych. Do najbardziej znanych należą: właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomaganie dietoprofilaktyki choroby Alzheimera. Zawarte w kurkumie składniki aktywne- kurkumina i kurkuminoidy znane są ze swych wielu zastosowań w profilaktyce zdrowia. Najważniejsze z ich właściwości to: działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, odkażające, antygrzybiczne czy antybakteryjne. Kurkuma to główny element medycyny ajurwedyjskiej. Kolejny składnik preparatu to czarny pieprz- piper nigrum. Także pochodzi z Indii. Swoje właściwości czarny pieprz zawdzięcza piperynie, podobnej do kapsaicyny z papryczki chili. Samodzielnie kurkumina jest mało biodostępna. Dopiero w obecności piperyny jej aktywność biologiczna wzrasta znacząco. Piperyna przynosi ulgę w różnego rodzaju bólach (analgetyk), w tym układu kostno-stawowego czy bólu mięśni (TRPV1 związane z regulacją temp. ciała i bólu). Piperyna znajduje także zastosowanie w redukcji bólu neuropatycznego. W kombinacji z kurkumą (czy kurkuminą) piperyna jest polecana w schorzeniach reumatycznych, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego czy innych stanach zapalnych. Związki polifenolowe z piperyny i czarnego pieprzu przebadane są pod kątem profilaktyki raka piersi. Piperyna + kurkuma są także znakomitym sposobem na kontrolę profilu lipidowego (w tym wysokiego poziomu cholesterolu LDL), otyłości i cukrzycy.

Za właściwości zdrowotne ostryżu długiego (Curcuma longa L.) odpowiedzialny jest żółty barwnik nazywany kurkuminą, który z uwagi na szerokie spektrum oddziaływania na organizm ludzi i zwierząt od lat pozostaje podmiotem zainteresowania współczesnych naukowców. Od najdawniejszych czasów opisywano właściwości farmakologiczne i biologiczne kurkumy, wśród których na szczególną uwagę zasługują przeciwzapalne, antynowotworowe i antyoksydacyjne własności żółtego pigmentu jej kłączy. Warto zwrócić uwagę również na obecne w kłączach kurkumy olejki eteryczne (ksantorizal, kurkumen, turmeron), które zwiększają wydzielanie niezbędnej do trawienia tłuszczów żółci oraz zapobiegają występowaniu wzdęć i gazów. Należy pamiętać, iż kurkuma zachowuje swoje właściwości pod warunkiem, że jest prawidłowo przechowywana w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od promieni słonecznych.

Kurkuma posiada właściwości przeciwnowotworowe. Dr. Bharat Aggarwal, pionier w dziedzinie badań nad kurkuminą. Z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston udowodnił, że kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki (wykazał oddziaływanie kurkuminy na wszczepionego myszom raka piersi. Zastosowana u myszy kurkumina w dawkach spożywczych znacznie ograniczyła przerzuty mimo, iż komórki te nie reagowały na chemioterapię). Badania opublikowane w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson) potwierdziły działanie antynowotworowe kurkuminy, która mówiąc w wielkim skrócie wyszukuje w organizmie złośliwe komórki rakowe i niszczy je. W przeciwieństwie do syntetycznych leków kurkuma jest w 100% naturalna i nie wywołuje szkodliwych efektów ubocznych. Badań i publikacji naukowych na temat właściwości kurkumy jest mnóstwo, to jedna z najbardziej zbadanych przypraw.

Kurkuma – najsilniejszy naturalny środek przeciwzapalny

Kurkuma słynie głównie z właściwości przeciwzapalnych, które okazują się być zbawienne nie tylko w przypadku przeziębień i infekcji bakteryjnych, ale także przy:

  • Dezynfekcji ran – silnie antybakteryjne i odkażające działanie kurkumy było w tradycyjnej medycynie Wschodu wykorzystywane do opatrywania ran i oparzeń. Każdą otwartą, a zwłaszcza ropiejącą ranę warto posypywać kilka razy dziennie żółtym proszkiem, aby opanować stan zapalny i przyspieszyć gojenie.
  • Uśmierzaniubólu – zamiast łykać nieobojętne dla zdrowa tabletki przeciwbólowe, warto sięgnąć po kurkumę, która ma podobne działanie jak aspiryna czy ibuprofen. Zaleca się picie naparu z gotowanej kurkumy z czarnym pieprzem (który wzmacnia działanie żółtej przyprawy) lub spożywanie suplementów z kurkumy.
  • Chorobach reumatycznych – wiele badań naukowych potwierdza skuteczność kurkumy w łagodzeniu przebiegu chorób artretycznych i osteoartretycznych. Codzienne picie herbatki z kurkumy jest dla wielu cierpiących pacjentów doskonałą alternatywą dla tabletek i zastrzyków steroidowych. Studium przeprowadzone na Uniwersytecie w Arizonie w 2006 roku pokazało wręcz, że prewencyjna terapia kurkumą u szczurów spowodowała zatrzymanie reakcji zapalnej po wstrzyknięciu reumatycznego zapalenia stawów. Mowa więc nie tylko o łagodzeniu bólu, ale także wyraźnej redukcji postępu degeneracji stawów i siły procesów zapalnych.
  • Łagodzeniu schorzeń skóry – zarówno trądzik, jak i łuszczyca związane są de facto ze stanem zapalnym skóry, choć bardzo różnego pochodzenia. Regularne spożywanie kurkumy okazuje się przynosić znaczącą poprawę stanu skóry w obu przypadkach.

Kurkuma na zdrowy żołądek

Choć w popularnym mniemaniu na dolegliwości żołądkowe najlepsza jest łagodna dieta bez przypraw, fakty naukowe obalają tą teorię i dowodzą niezwykłych właściwości nie tylko kurkumy, ale także imbiru, pieprzu czarnego i pieprzu kajeńskiego. Sama kurkuma ma pomagać przy:

  • Wzdęciach i nadmiernych gazach
  • Zespole jelita drażliwego
  • Grypie żołądkowej
  • Biegunce
  • Wrzodach żołądkowych spowodowanych bakterią H. pylori

W przypadku dolegliwości żołądkowych ważny jest jednak umiar, gdyż nadmiar kurkumy może tylko pogorszyć istniejący już stan. Ludzie cierpiący na kamienie żółciowe powinni wręcz unikać kurkumy w większych dawkach.

Do proszku wykorzystujemy tylko wegańskie kapsułki z hydroksypropylometylocelulozy

Składniki w kapsułce: 450 mg kurkumy w proszku + czarny pieprz, hydroksypropylometyloceluloza

Zalecane dawkowanie: 2 kapsułki dwa razy dziennie popić dużą ilością wody

Data ważności: 25.10.2025

Informacje o wartości odżywczej w przeliczeniu na 100 g:

energia 1491 kJ / 356 kcal

tłuszcz 9,90 g

z których nasycony 2,87 g

węglowodany 17,0 g

w tym cukry 5,72 g

białko 0,15 g

sól 0,26 g

Nie należy przekraczać zalecanego dziennego spożycia.

Przechowywanie: przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

Przechowywać w sposób niedostępny dla dzieci

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Nie zalecane do spożycia dla osób poniżej 18 roku życia. Kobiety w ciąży lub karmiące piersią przed zażyciem powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą. W przypadku nadwrażliwości lub uczulenia należy niezwłocznie zaprzestać stosowania oraz skontaktować się z lekarzem.